Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

05 Σεπτεμβρίου 2017

Το μικρό Άγιο Όρος της Πελοποννήσου στη Νεάπολη Λακωνίας

Το Ακρωτήριο Μαλέας ή Κάβο Μαλιάς ή Καβομαλιάς  βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου, στον Νομό Λακωνίας, όπου και απολήγει η χερσόνησος της Επιδαύρου Λιμηράς, Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017. Είναι το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας, μετά το ακρωτήριο Ταίναρο. Στην αρχαιότητα ο Κάβο Μαλιάς αποτελούσε σημαντικό ναυτικό πέρασμα.









Οι συχνές εναλλαγές του καιρού προκαλούσαν πολλά προβλήματα ιδίως με τους έντονους τοπικούς ριπαίους ανέμους που παρατηρούνται μέχρι την εποχή μας. Ήδη στην ομηρική Οδύσσεια (ι 80-81) ο Οδυσσέας αναφέρει ότι, καθώς επιχειρούσε να περάσει τον Μαλέα στο ταξίδι επιστροφής του από την Τροία στην Ιθάκη, η δύναμη του βοριά και του ρεύματος τον έσπρωξαν εκτός πορείας.









  Από πολλούς θεωρείται κι ως το Άγιο Όρος της  Πελοποννήσου μιας και  χώρο βρίσκονται διάσπαρτα εκκλησάκια (Αγίας Ειρήνης ,Αγίου Γεωργίου του εν Μαλέω κα.), καθώς κι ασκητήρια . Το  ακρωτήριο Μαλέας πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά ακρωτήρια στο οποίο γίνονται αλλαγές στην πορεία των πλοίων που κατευθύνονται από την Δυτική Μεσόγειο προς τον Πειραιά, την Θεσσαλονίκη, τα Δαρδανέλια, την Τουρκία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Ρωσία, την Γεωργία, την Αρμενία και αντίστροφα.  Σημειώνεται ότι το 1883 παρά  ανεγέρθηκε σε ύψος 40 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας σπουδαίος πέτρινος Φάρος πελαγοδρομίας με ύψος πύργου 15 μέτρων .







 STUDIO B&G 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες