Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

19 Ιουλίου 2017

ΝΑΥΠΛΙΟ-ΜΙΚΡΟ ΚΡΑΣΠΕΔΟΧΕΛΩΝΑΚΙ




Ένα μικρό κρασπεδοχελωνάκι σε τοποθεσία στην περιοχή της παραλίας Καραθώνας στο Ναύπλιο, Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017. Η κρασπεδοχελώνα συγκαταλέγεται στα πιο πρωτόγονα ερπετά του Πλανήτη. Ενδημικό είδος της Ελλάδας, ήταν γνωστή από την αρχαιότητα και αποτελούσε ένα από πιο αντιπροσωπευτικά ζώα της ελληνικής πανίδας, όπως δείχνει και η απεικόνισή της στα περίφημα αργυρά νομίσματα της Αίγινας, η κοπή των οποίων διήρκησε από το 570 έως το 445 π.Χ.






 Προτιμά ως ενδιαίτημα τη χαμηλή μεσογειακή θαμνώδη βλάστηση ή τα φρύγανα. Έχει, ωστόσο, την ικανότητα να επιβιώνει ακόμη και στις πιο δύσκολες κλιματικές συνθήκες και σε ενδιαιτήματα πολύ ξηρά και φτωχά σε βλάστηση, όπως είναι οι αμμόλοφοι δίπλα στη θάλασσα, τα πετρώδη και βραχώδη βουνά με μικρά ξέφωτα κ.ά. 


Η κρασπεδοχελώνα τρέφεται με ποικιλία φυτικών υλικών πόες, φύλλα, καρποί. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πέφτει κάτω από 15 - 10oC, η κρασπεδοχελώνα εισέρχεται σε ένα στάδιο αδράνειας που συνήθως αποκαλείται χειμερία νάρκη. Η κρασπεδοχελώνα αδρανοποιείται, επίσης, κατά τις ημέρες του θερινού καύσωνα, καταφεύγοντας σε δροσερές κρυψώνες κάτω από πυκνούς θάμνους ή και υπογείως.


STUDIO B&G 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες