Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

01 Μαΐου 2016

ΣΕ ΕΠΤΑ ΓΛΩΣΣΕΣ Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ KAI BINTEO


Στον  εορτάζοντα  Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο τελέσθηκε ο εσπερινός της Αγάπης.

Στον Αρχιερατικό εσπερινό που τελέσθηκε χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος.
Κατά την ακολουθία το Ευαγγέλιο της αγάπης διαβάστηκε σε έξι γλώσσες στα Λατινικά, Ρουμανικά, Αγγλικά, Γερμανικά , Ρωσικά και Ελληνικά. Στο τέλος του πανηγυρικού εσπερινού ο Μητροπολίτης μοίρασε στους πιστούς από ένα κόκκινο αυγό προς ευλογία. Η Ακολουθία της Αγάπης

Κάθε χρόνο την Κυριακή του Πάσχα η ορθόδοξη εκκλησία τελεί την λειτουργία της Αγάπης. Τα παλαιότερα χρόνια μετά από την λειτουργία, που στις περισσότερες περιοχές γινόταν μεσημέρι ή απόγευμα, όλοι οι πιστοί φιλούσαν ο ένας τον άλλον σταυρωτά και ο ένας έλεγε Χριστός Ανέστη και ο άλλος Αληθώς Ανέστη. Επίσης στο προαύλιο της εκκλησίας στηνόταν τρικούβερτο γλέντι, το οποίο κρατούσε πολλές φορές μέχρι πρωίας. Δυστυχώς το έθιμο αυτό τείνει να εξαφανιστεί, αν δεν έχει ηδη εξαφανιστεί, από τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

 Θα ήταν καλό να δούμε τι ήταν οι αγάπες κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους: "Aγάπες ονομάζονταν οι κοινές εστιάσεις οι οποίες τελούνταν στις Χριστιανικές κοινότητες από τον πρώτο αιώνα. Οι αγάπες αρχικά τελούνταν μαζί με τη Θεία Ευχαριστία, ενώ από τον 2ο αιώνα αποχωρίστηκαν από το ευχαριστιακό γεγονός, λόγω καταχρήσεων που παρατηρήθηκαν. Παρότι οι αγάπες αποχωρίστηκαν από την Θεία Ευχαριστία διατήρησαν κάποια εξωτερικά στοιχεία, όπως την «κλάση» του άρτου ή την «ευλογία» του ποτηρίου.".


STUDIO B&G 



Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες