Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

27 Νοεμβρίου 2015

Εις την Σάντα Καταρίνα εορτάστηκε Ορθοδόξως η πολιούχος της.



Νοτιοανατολικά της Βραζιλίας υπάρχει η πολιτεία (περιφέρεια) της Αγίας Αικατερίνης (Santa Catarina) με πρωτεύουσα την επί της νήσου Φλωριανούπολις ομωνύμο πόλη.

Η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος προεορτάστηκε από τους Ορθοδόξους με τα δέοντα, εις τον Ναό του Αγίου Νικολάου, της εκκλησιαστικής κοινότητας της Φλωριανουπόλεως.

Των εορτίων εκδηλώσεων προεξήρχε ο ποιμενάρχης της χώρας, Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες Ταράσιος, συμπαραστατούμενος υπό του βοηθού Επισκόπου Του, Πατάρων Ιωσήφ και κληρικών της
περιοχής.




Το απόγευμα της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου 2015, εις το εντός του Κυβερνείου της πολιτείας "οικουμενικό" λεγόμενον παρεκκλήσιον της Αγίας Αικατερίνης, με την συμμετοχήν των τοπικών αρχόντων ετελέσθη δέησις, προ του εκεί φυλασσομένου αποτμήματος εκ των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Μεγαλομάρτυρος. Ο Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες, ομίλησε καταλλήλως και διέθεσε προς όλους τους παρόντες ως ευλογία από ένα εικόνισμα της Αγίας στο οποίο οπισθογραφημένα υπήρχε το απολυτίκιο Της στα Ελληνικά και Πορτογαλικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω παρεκκλήσιο συντηρείται από τον ορθόδοξο Διάκονο Pedro Paulo Raimundo, ο οποίος τυγχάνει μόνιμος υπάλληλος της πολιτείας, δια τον σκοπόν αυτόν.

Εν συνεχεία ο Επίσκοπος Πατάρων Ιωσήφ, παρέλαβε το Ιερόν Λείψανον το οποίο με κρατικό  όχημα και την τιμητική συνοδεία οχημάτων της αστυνομίας μετέφερε εις τον Ορθόδοξον Ναόν του Αγίου Νικολάου, ο όποιος βρίσκεται εις το ιστορικόν κέντρον της πόλεως.

Εκεί, κλήρος και λαός περιβάλλοντας τον Μητροπολίτην των, υπεδέχθησαν το Ιερόν Λείψανον και το λιτάνευσαν πέριξ του Ναού.
Εις τον πανηγυρικόν Εσπερινόν της εορτής της Αγίας, τον οποίο ετέλεσε το απόγευμα του Σαββάτου 21 Νοεμβρίου, ο Πρωτοπρεσβύτερος Basilio Santos Lima, χοροστάτησε και ομίλησε ο Επίσκοπος Πατάρων Ιωσήφ, του Μητροπολίτου Ταρασίου συμπροσευχομένου. Άμα το πέρατι του εσπερινού ο Επίσκοπος Ιωσήφ ανεχώρησε δια την Αργεντινή δι’ ανειλημμένη υποχρέωση 





Την Κυριακή το πρωί, ο Μητροπολίτης Ταράσιος χοροστάτησε εις τον Όρθρο και ετέλεσε την Θείαν Λειτουργίαν συμπαραστατούμενος υπό των Αρχιμανδριτών Αγαθαγγέλου Καρκαγκέλη εφημερίου Φλωριανουπόλεως και Σεραφείμ Δημητρίου εξ Αθηνών, των Πρωτοπρεσβυτέρων  Εμμανουήλ Σοφούλη εφημερίου Μπραζίλιας και Basilio Santos Lima εφημερίου Σάο Πάολο καθώς και των πρεσβυτέρων Elieser Correia εκ Βιτόριας και Henrique Cairus εφημερίου Ρίο ντε Τζανέϊρο.

Εις την Θείαν Λειτουργίαν  παρέστησαν οι άρχοντες της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας
Χαρτουλάριος Σάββας Πίτσικας, Ἀκτουάριος Κυριακός Διαμαντάρας και Καστρίνσιος Μιχαήλ Κοτζίας, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος ιατρός Δημοσθένης Δημάτος μετά της συζύγου του Katias Cardoso, η πρόεδρος της Φιλοπτώχου αδελφότητος Αικατερίνη Κόσμος Κομνηνού, ο ιατρός Σπύρος Καρντόσο Δημάτος μετά της συζύγου του Maria Cláudia Largura, ο ιατρός Δημήτριος Καρντόσο Δημάτος, ο ιατρός Όσκαρ Καρντόσο Δημάτος, ο δημοσιογράφος Ευστάθιος Πατούνας και έτερα εξέχοντα μέλη της Ελληνικής Παροικίας.

Μετά το μεσημέρι ο Μητροπολίτης και η κληρικοί παρακάθισαν σε γεύμα, το οποίο οργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα εις ξενοδοχείον της πόλεως και εις το οποίο συμμετείχαν όλα τα μέλη της κοινότητος, καθώς και φίλοι των.  

Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής ο Μητροπολίτης μετέβη εις την αίθουσα εικονοληψίας (στούντιο) του διαδικτυακού τηλεοπτικού διαύλου Grecia Sempre όπου παρεχώρησε συνέντευξη εις τον διευθυντή του, Ευστάθιο Πατούνα. Βλέπε: https://www.youtube.com/watch?v=FV-FdPy84fA

Αργότερα στο ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Μητροπολίτου, τελέσθηκε από τον πρεσβύτερο Henrique Cairus, Ιερά Παράκληση εις την Αγία Αικατερίνη.






Το πρωί της Δευτέρας 23 Νοεμβρίου, ο Μητροπολίτης συνοδευόμενος από Κληρικούς, Άρχοντες της Μ.Χ.Ε. και μέλη της Ελληνικής παροικίας, μετέβη εις το Ιεροδιδασκαλείο της τοπικής Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής. Εκεί στην αίθουσα εκδηλώσεων, ο Διευθυντής πρεσβύτερος Adelino Vicente και οι ιεροσπουδασταί υποδέχθηκαν με ύμνους τον Μητροπολίτην και την συνοδεία του. Ο συντονιστής της εκδηλώσεως, ιεροσπουδαστής Paulo Tippe παρουσίασε εις τους καθηγητάς και συμφοιτητάς του, τον προσκεκλημένο Μητροπολίτη και τους συνοδούς του έκανε την εισαγωγή της προβολής ενημερωτικής ταινίας για την Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά την οποία είχε επιμεληθεί και υποτιτλίσει εις τα Πορτογαλικά ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Καρκαγκέλης. Εν συνεχεία ο Μητροπολίτης ομίλησε στους ιεροσπουδαστάς και ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία ο Μητροπολίτης εδέχθη και ερωτήματα επί επικαίρων ζητημάτων. Κατά το πέρας της εκδηλώσεως ο Μητροπολίτης προσέφερε εις την σχολή αναμνηστικόν μετάλλιον της Ιεράς Μητροπόλεως Μπουένος Άιρες και εις όλους τους ιεροσπουδαστάς εικόνισμα της Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης.

Κατόπιν ο Μητροπολίτης, μετέβη εις το κοιμητήριον της περιοχής, όπου ετελέσθη τρισάγιo υπέρ αναπαύσεως του ποτέ εφημερίου Φλωριανουπόλεως Αρχιμανδρίτου Αγγέλου Κονταξή και των εκεί αναπαυομένων Ορθοδόξων. Ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης, ήτο εκείνος όστις εμερίμνησεν και προσεκόμησεν εις την νήσον, τα εκ της Ιεράς Μονής Σινά αποτμήματα εκ των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Αικατερίνης, τα οποία φυλάσσονται εις τον Ναόν του Αγίου Νικολάου αλλά και εις το ομώνυμον Της, Οικουμενικό  Παρεκκλήσιον του Κυβερνείου.
Νωρίς το απόγευμα ο Μητροπολίτης και η συνοδεία του, επεσκέφθηκαν, εις την κατοικία του, τον Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο Φλωριανουπόλεως Dom Wilson Tadeu Jönck, με τον οποίο είχαν συνεργασία.



Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης εις το κατάλυμα του, εδέχθη εις ιδιαιτέρα ακρόαση τους Ιερομονάχους André Manoel Sperantio Εφημέριο São José και Paulo Tamanini πρώην εφημέριο Φλωριανουπόλεως και συνεζήτησε μετ' αυτών επί θεμάτων της διακονίας των.

Αργότερα το απόγευμα, ο Μητροπολίτης συνόδευσε τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Αικατερίνης εις τον Ρωμαιοκαθολικόν Καθεδρικόν Ναόν της νήσου, τιμώμενον επ´ ονόματι της Αγίας, όπου και παραμείναν επί τριήμερον. Κατά την είσοδο των Ιερών Λειψάνων εις τον Ναόν, ο λαός ψάλλοντας ύμνους καταχειροκρότησε τους Ορθοδόξους κληρικούς. Ο Ιερατικώς προϊστάμενος του Ναού πρεσβύτερος David Coelho προσεφώνησε τον Μητροπολίτην και εκείνος αντιφώνησε με ομιλίαν του σχετικώς με τον διάλογο των Χριστιανών. Με το πέρας της ομιλίας οι εκκλησιασθέντες Ρωμαιοκαθολικοί παρέλαβαν ως ευλογία από τον χειρών του Μητροπολίτου ένα εικόνιαμα της Αγίας. Τον συντονισμό της εκδηλώσεως ταύτης είχε ο ιεροσπουδαστής και διακονητής του Ναού  Sérgio Luiz Pedrotti

Εκείθεν, την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, ο Μητροπολίτης Ταράσιος αναχώρησε δια  Κωνσταντινούπολιν εις την οποίαν, ως Συνοδικός Σύνεδρος κατά την τρέχουσα περίοδο μετέχει των συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


Εκ του γραφείου τύπου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες